Попаснянська міська військова адміністрація

Поштова адреса для листування: 61003, м.Харків, майдан Конституції, 1, під'їзд 4

Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Попаснянського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області попереджає мешканців Попаснянського району, що: з настанням теплої пори року зростає загроза розповсюдження гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед населення.

Щорічно в літньо-осінній період відзначається сезонний підйом захворюваності на гострі кишкові інфекції. Саме в цей період створюються сприятливі умови для життєдіяльності мікроорганізмів, активізації шляхів і факторів передачі інфекцій.
З початку поточного року, станом на 27 червня, в Україні зареєстровано 502 спалахи інфекційних захворювань. Внаслідок 502 спалахів захворіли 4617 осіб, у т.ч. 3359 дітей.

На території Попаснянського району зареєстровано 55 випадків гострими кишковими інфекціями. 
Спалахи гострих кишкових інфекцій в Попаснянському районі в 2017 році та в першому півріччі 2018 року не реєструвалися.
На території Попаснянського району в 2017 році було зареєстровано 55 випадків ГКІ; у першому півріччі 2018 року спостерігається тенденція підвищення росту кишкових інфекцій на 2 випадки, у порівнянні з антологічним періодом 2017 (16 випадків у першому півріччі 2018 та 14 випадків у першому півріччі 2017 року). 
У зв’язку з підвищенням рівню захворюваності звертаємо Вашу увагу на заходи профілактики гострих кишкових інфекцій.

ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликають бактерії чи віруси, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею та водою.
Кишкові інфекції передаються також під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки та предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко), морепродуктах, немитих фруктах та овочах.
В умовах підвищеної температури повітря при потраплянні патогенних мікроорганізмів в харчові продукти, воду відкритих водойм, на предмети навколишнього середовища відбувається їх активне розмноження і накопичення, що, в свою чергу, веде до виникнення захворювань.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.

Для запобігання захворювання необхідно знати і дотримуватися елементарних правил:

- не купувати продукти в місцях, не призначених для торгівлі (на автотрасах, у дворах житлових кварталів і т.п.);
- при купівлі харчових продуктів та напоїв обов’язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів. Зберігати продукти харчування тільки в умовах, зазначених на упаковці та у встановлені терміни. Не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченими термінами зберігання;
- не купувати підгнилі ягоди і фрукти в цілях економії, так як життєздатні бактерії знаходяться не тільки на поверхні, але і всередині продукту;
- не купувати баштанні культури (кавуни, дині) у розрізаному вигляді, так як мікроби з поверхні легко переносяться і розмножуються в соковитої м’якоті;
- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, при вживанні дітьми - обдати окропом;
- продукти для дітей молодшого віку купувати щодня свіжі і готувати їжу тільки на один прийом;
- не вживати сиру воду з водопроводу і випадкових джерел (наприклад, з джерел, колодязів і т.п.);
- використовувати для пиття тільки кип’ячену або бутильовану воду;
- під час подорожі не рекомендується брати продукти, які швидко псуються (ковбасні, молочні, кондитерські вироби, або інші продукти, що вимагають охолодження при зберіганні.);
- на відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо);
- при харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакти продуктів з ґрунтом та піском;
- захищати кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;
- приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані повторній термічній обробці;
- не залишати приготовану їжу при кімнатній температурі більш, ніж на 2 години;
- дотримуватися правил особистої гігієни (обов’язково мити руки з милом перед приготуванням і перед вживанням їжі, після відвідування громадських місць, туалетів, автотранспорту);
- купатися у чистих водоймах і відпочивати лише на офіційно відкритих для відпочинку пляжах і рекреаційних зонах.            

Більшість кишкових інфекцій протікає в легкій формі, тому деякі хворі не звертаються до лікаря, часто займаються самолікуванням, що небезпечно. Крім того, кожен хворий повинен пам'ятати, що він може бути небезпечний для оточуючих.
При появі перших ознак кишкової інфекції зверніться до лікаря! Пам’ятайте, що хворобу легше попередити, ніж лікувати. Бережіть себе!

З повагою фахівці відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Попаснянського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області.

Важливо!
  • Надання одноразової грошової допомоги військовослужбовцям Збройних Сил України, підрозділів територіальної оборони, Державної прикордонної служби України
  • Просимо надавати інформацію про цивільних громадян Попаснянської територіальної громади поранених/загиблих внаслідок ворожих обстрілів для передачі Міжнародному Комітету Червоного Хреста.
  • До уваги внутрішньо-переміщених осіб Попаснянської міської територіальної громади
  • Як вберегтися від коронавірусу
  • Що робити при надзвичайній ситуації


  • Робоча група з розробки Стратегії Попаснянської ОТГ

    Реформа оплати праці

    Реформа оплати праці

    Оперативна інформація

    Оперативна інформація

    Єдина система місцевих петицій

    Електронні петиції